Architect van De Oversteek: ‘Doe veel meer met deze stadsbrug’

16-1-2019, De Gelderlander, Geert Willems

NIJMEGEN - De Oversteek moet niet alleen mooi wezen maar veel meer midden in het stadsleven staan. Architect Chris Poulissen vindt dat er vijf jaar na de opening veel te weinig is gedaan om er een echte stadsbrug van te maken. "Dat moet dan wel georganiseerd worden, maar de gemeente hecht er nauwelijks belang aan, heb ik ervaren", zegt Poulissen, die samen met constructeur Laurent Ney voor het ontwerp tekende.

Stadsbrug De Oversteek met een artists impression van een bloemengewelf die kunstenaar Margriet Smulders er graag zou realiseren. © Margriet Smulders

Stadsbrug De Oversteek met een artists impression van een bloemengewelf die kunstenaar Margriet Smulders er graag zou realiseren. ©Margriet Smulders

Om die reden omarmt hij ook enthousiast een wild idee dat kunstenaar Margriet Smulders onlangs lanceerde: de onderzijde van de boogconstructie zou ze helemaal willen bedekken met een kunstwerk, met daarop een helder gekleurde bloemenzee. Met dergelijke stillevens heeft Smulders internationaal naam heeft gemaakt. 
"In elk idee moeten we geïnteresseerd zijn. Deze voorzet is fantastisch en kan leiden tot een uitermate waardevol werk. Eerder is me ook al gevraagd of er een klimmuur tegen aan kan komen. Vind ik ook goed."

"Veel andere architecten zijn verbaasd over die opvatting, omdat dan immers de brug minder te zien is. Maar vanaf het begin moest dit een stadsbrug worden en die moet dan ook geïntegreerd worden in het stadsleven en het stadsgezicht. Gebouwen, events onder de brug: het is allemaal geweldig."

Sunset March
Hij heeft echter wel bedenkingen over de haalbaarheid van al die projecten. "Om het kwaliteitsniveau te handhaven zijn er deskundigen nodig. Een sterke opdrachtgever leidt tot een sterk ontwerp. Anders wordt het middelmatig.
Toen de aannemer klaar was, is de projectorganisatie, een uitzonderlijk team van geëngageerde mensen, volledig afgebouwd. Het ontwerp is daarom niet doorontwikkeld. Alleen de Sunset March is een fantastisch project, een schoolvoorbeeld van een deskundige manier van organiseren waar iedereen blij mee is. Om van De Oversteek een echte stadsbrug te maken, moet het stadsbestuur wel geïnteresseerd zijn."
Wethouder Noël Vergunst kan de kritiek van architect Poulissen niet meteen plaatsen. Hij wijst er op dat bij de Nyma plannen zijn om onder meer winkels te vestigen onder de brug. "Maar de ondernemers moeten zich dan wel melden." Hij is niet enthousiast over het idee van een schildering van Margriet Smulders. ,,Daar zie ik de noodzaak niet van in. Bovendien heb ik nog geen concreet plan gezien. Margriet Smulders is een van meest gerenommeerde kunstenaars uit de stad, maar dit is niet het moment."