2021-01-30 / De adem van de eeuwigheid

Still on show in Middelburg. The breath of Eternity / Nico Out

Margriet Smulders woont en werkt in Nijmegen. Zij heeft in de afgelopen 35 jaar een unieke vorm van bloemstillevens ontwikkeld. 

Het is alsof de hemel zich opent. Tussen hier en de oneindigheid wervelen geel, donkerrood, nachtblauw, paars, roze en wit in een dans van licht en kleur. Schoonheid en verval zijn voor even in een beeld gevangen. Leven en dood ontmoeten elkaar in een omarming van lust en dreiging, verleiding en angst. Het is alsof dat alles uit het universum op aarde neerdaalt om met grote kracht ook weer naar boven gezogen te worden. De adem van de eeuwigheid: ‘Sunsalome’, een werk van Margriet Smulders. Een foto is het en een wonder tegelijk. Werk dat zichtbaar maakt wat kunst vermag: materie transformeren in geest. Een magisch proces. Een bak water, een spiegel, transparante doeken, licht, en daarin bloemen en vruchten. De bloemen niet puntgaaf, maar op het punt van uit elkaar vallen. Het water even bewogen. Een druppel springt op. Speciaal geblazen glaswerk geeft een glimp van glans. Steeds opnieuw kijkt en ensceneert Margriet Smulders de kleine wereld die zij onder handen heeft. En steeds weer ontstaan nieuwe combinaties waarin tulpen, pioenrozen, irissen, lathyrus, rozen en drie-urenbloemen, soms vergezeld van granaatappels en vijgen, de hoofdrol spelen, als exponenten van de groeikracht en schoonheid van de natuur. In ‘Sunsalome’ zit ook een verwijzing naar het Nieuw Testamentische verhaal waarin koningsdochter Salomé op aandringen van haar moeder voor het hof danst, met als beloning het hoofd van Johannes de Doper. 

Het werk van Margriet Smulders refereert aan de bloemstillevens uit de 17e eeuw. Maar vergelijk je haar werk met dat van haar 17eeuwse collega Rachel Ruysch, dan is het werk van Smulders dynamischer, rijker van kleur, gedurfder. De overeenkomst is dat ook Ruysch leven en dood, schoonheid en verval in één moment samen bracht. Er is nog een andere referentie: die van de plafondschilderingen uit barok en rococo,  waarin  de lucht openbreekt om ruimte te bieden aan een blik op de hemel. De plek waar de goden wonen en van waaruit zij zich een blik verwaardigen op de aarde met haar ploeterende bewoners. De plek waar de christelijke gelovigen hun god denken in gezelschap van de heiligen. De plek waar zij hopelijk ook ooit zelf deel mogen hebben aan eeuwig leven. Die cultuur is Smulders niet vreemd, maar haar beelden zijn universeel. Ze zijn zwanger van een eigentijdse spiritualiteit. Voor wie dat een brug te ver is: je kunt ze ook zien als verbeelding van het leven, binnen de context van het universum. Smulders neemt je mee in het wonder dat uit op zich betekenisloze elementen een wereld van ongekende rijkdom kan ontstaan. Zij laat zien dat ieder flintertje kleur, ieder stukje bloemblad, iedere steel, elke vrucht en elke pit een manifestatie zijn van iets wat ons denken ver te boven gaat. 

Er hangen zes werken van Smulders in de voormalige silo die door Rothuizen architecten fraai is verbouwd tot kantoor en expositieruimte. Ze doen het er uitstekend: halen het mooiste van de buitenwereld naar binnen. In dezelfde ruimte is ook Kunstuitleen Walcheren gevestigd. Ik zag er goed werk in alle soorten en maten, waaronder ook werk van Margriet Smulders.  

T/m 9/9. Margriet Smulders, Rothuizen Architecten Stedenbouwkundigen, Kleverskerkseweg 49, Middelburg. Werkdagen 8.30 - 17.00 uur.  Op afspraak te bezoeken: tel. 0118 – 653737